JU MEDICINSKA ŠKOLA BANJA LUKA-zvanična web prezentacija

AKTIVNOSTI

...PROJEKTI, TAKMIČENJA, SEKCIJE, VANNASTAVNE AKTIVNOSTI, PUTOVANJA...

SPISAK i raspored rada SEKCIJA za školsku 2014/15.godinu (O eventualnim odstupanjima od navedenih termina informisati se kod profesora koji vode sekcije!)

Korisničko ime i lozinka:Registruj se   

 

Za postavljanje komentara nije potrebna registracija; ako se sami registrujete, zaštiti ćete svoje ime. Članke mogu objavljivati samo radnici Škole. Podrška u primjeni novih tehnologija u nastavi

AKTIVNOSTI sekcija iz oblasti:

CC-TEAM / ISTORIJA / CIVITAS / MEDICINA I SESTRINSTVO / PRIR. NAUKE / FARMACIJA / EKOLOGIJA / VOLONTERI

STOMATOLOGIJA / STRANI JEZICI / SRPSKI JEZIK / PULS / SPORT / ŠAH / AIKIDO / MAT- FIZ-INF / ŠGERILA / ARHIVA

 

Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

Ustaše su, 7. februara 1942. godine, hladnim oružjem, bez ijednog ispaljenog metka, u selima Motike, Šargovac, Drakulić i rudniku Rakovac, usmrtile 2300 Srba. Istoga dana  u školi u Šargovcu  ubili su 52 učenika, samo zato što su bili Srbi. U Osnovnoj školi „Đura Jakšić“ u Šargovcu je, 8. februara 2016. godine, održan  parastos i istorijski čas u znak sjećanja na djecu, žrtve ustaškog  zločina, nezapamćenog na ovim prostorima. Na zidu škole postavljena je ploča sa imenima ubijene djece, a u školskom dvorištu podignut je spomenik na kome se nalazi  česma koja simbolizuje neprestano oplakivanje i žaljenje za njima. Istorijskom času su prisustvovali članovi Istorijske sekcije, u pratnji  Branke Štrbac,  direktor, Vladimir Jagodić i pomoćnik direktora, Mirko Jović.

Tekst: Branka Štrbac, prof.
Fotografije: Branka Štrbac, prof.

12 Feb 2016 Objavio/la deJAna_admin
Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

 

               Povodom Svjetskog dana borbe protiv raka, koji se obilježava širom svijeta 4.februara, održana je školska izložba na istoimenu temu. Koordinator projekta je Nataša Babić, a vrijedno su učestvovali učenici IV7 i IV3.  Učenici i profesori su imali priliku pogledati izložbu, ali i informisati se čitanjem brošura. Za učenike medicinske škole od izuzetnog značaja je borba protiv raka, jer je on jedan od vodećih uzročnika smrti u svijetu, a samo zdravstvenim prosvjećenjem možemo smanjiti stopu oboljelih.

Tekst: Nataša Babić, prof.

Foto: Nataša Babić, prof.

 

12 Feb 2016 Objavio/la deJAna_admin
Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

                    Učenici III1 i III2 su na času kulture religija dobili zadatak da uporede enterijere sakralnih objekata vodećih religija u BiH. U tom cilju prvo su se, 3.2.2016. godine, uputili u  Jevrejski kulturni centar u sklopu kojeg  se nalazi mala sinagoga, na koju su banjalučki Jevreji dugo čekali, jer je posljednja srušena 1944. godine. Primio ih je direktor Jevrejskog kulturnog  centra, gospodin Đorđe Mikeš, koji ih je upoznao sa istorijom banjalučkih  Jevreja.  Zatim su učenici, sa velikim zadovoljstvom,  počeli sa istraživanjem, postavljanjem pitanja i fotografisanjem svih predmeta koji se nalaze u sinagogi.                          

                   Posebno interesovanje pokazali su za Toru i mezuzu, a o tome će izlagati svojim kolegama na času kad završe istraživanje enterijera sakralnih objekata ostale tri vodeće religije u BiH i uoče sličnosti i razlike.

Tekst: Branka Štrbac, prof.
Fotografije: Branka Štrbac, prof.

12 Feb 2016 Objavio/la deJAna_admin
Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

 

Povodom rođendana Republike Srpske, Republički Pedagoški Zavod je raspisao konkurs na temu "Moja Republika Srpska", na kojem je JU Medicinska škola osvojila 1.mjesto. Učenik koji je osvojio prvo mjesto na nivou Republike Srpske je Srđan Kovačević- lll7, zubni tehničar, sa Milicom Pašić, prof. Srpskog jezika i književnosti. Tim povodom priređen je prijem kod predsjednika Republike (Palata predsjednika), gdje su prvoplasirani na konkursu bili počasni gosti. Pored toga, u Stanarima je 9. januara, u organizaciji Republičkog pedagoškog zavoda, održana Svečana akademija, na kojoj su zvanično uručene nagrade.

Rezultati literarnog konkursa (preuzeto sa sajta RPZ RS)

U Medijima: RTRS, Srpska Danas, 11.01.2016. / RTRS, Dnevnik 2, 11.01.2016. (od 28:55) / RTRS, Jutarnji program, 12.01.2016.(od 40:25) /  Liftovanje (ATV, Video) / Nezavisne novine / Štampa

Izvještaj: Milica Pašić, prof.

Foto: učesnici prijema

09 Jan 2016 Objavio/la deJAna_admin
Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

U Domu omladine u Banjoj Luci 29.12.2015.godine, s početkom u 20.00 časova, su u organizaciji Savjeta učenika Škole (Nataša Bednarčuk, predsjednik SU) pod okvirnim nazivom Kreativni ispad nastupile sekcije JU Medicinske škole: Dramsko-prevodilačka (engleski jezik, dr Minja Golubović, prof.) i Deutschklub (njemački jezik, Dejana Maličević, prof.) predstavivši se sa predstavom na engleskom jeziku "My father's private dancer" i kratkim školskim filmom na njemačkom jeziku "Bis zum nächsten Mal". Pored toga, učenica trećeg razreda Danijela Regojević, koja već godinama piše poeziju na engleskom i na srpskom jeziku, je u nekoliko navrata, ujedno vodeći publiku kroz program, pročitala nekoliko svojih pjesama, čime je koncepcija Kreativnog ispada učinjena potpunom i zaokruženom. Zahvaljujemo publici na posjeti i podršci i obećavamo još sličnih ispada. Učesnici: Plakat

Plakat: Mila Komosar, III1

Fotografije: Boško Trifunović, III2

01 Jan 2016 Objavio/la deJAna_admin
Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

Na časovima Istorijske sekcije bavili smo se kulturom sjećanja s akcentom na spomenike, pa smo odlučili da taj naš rad krunišemo izložbom „Kultura sjećnja – spomenici u Banjoj Luci“. Na izložbi su spomenici iz raznih istorijskih perioda. Na prvom mjestu je tvrđava  Kastel, najstariji banjalučki spomenik, a na kraju izložbe spomenik „Dvanaеst beba“, podignut u znak sjećanja na bebe koje su 1992.g. umrle zbog nedostatka kisika, jer Savjet bezbjednosti UN nije dozvolio let iznad BiH kako bi kisik bio dopremljen iz Beograda u Banju Luku. Centralni dio izložbe zauzimaju spomenici posvećeni žrtvama ustaškog pokolja Srba u selima Motike, Šargovac, Drakulić i rudnik Rakovac kao i  spomenik djeci ubijenoj u šargovačkoj školi. Na izložbi je i jedan porodični spomenik kao dokaz da spomenike ne podižemo da se sjećamo samo nekih važnih istorijskih događaja ili ličnosti, već i članova porodice. 

Tekst:  Branka Štrbac, prof.
Fotografije: Branka Štrbac, prof.

11 Dec 2015 Objavio/la deJAna_admin
Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

U oktobru, već petu godinu zaredom, učenici četvrtog razreda farmaceutskog smijera su predstavili našu školu na Izložbi gljiva i ljekovitog bilja. Naši učenici su predstavili posjetiocima preparate, koje su uz nadzor profesorica Aleksandre Nježić i Marine Kuburić, izradili. Sapuni, masti, šumeće kupke i etanolni ekstrakti na bazi nevena, matičnjaka i lavande privukli su posebnu pažnju, naročito ženskog dijela posjetilaca. Po riječima samih učenika, uživali su i naučili mnogo prilikom priprema, ali i samog učešća na izložbi. Pogledajte video!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

06 Dec 2015 Objavio/la Aleksandra Njezic, prof.

<< Prethodna stranica 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Sljedeca stranica>>

Povratak na vrh

Forum! Klik! Wikipedia! Klik!YouTube! Klik!Facebook! Klik!
© COPYRIGHT 2008 ALL RIGHTS RESERVED by MEDICINSKA ŠKOLA BANJA LUKA http://www.medicinska-skola-bl.net