JU MEDICINSKA ŠKOLA BANJA LUKA-zvanična web prezentacija

AKTIVNOSTI

...PROJEKTI, TAKMIČENJA, SEKCIJE, VANNASTAVNE AKTIVNOSTI, PUTOVANJA...

SPISAK i raspored rada SEKCIJA za školsku 2014/15.godinu (O eventualnim odstupanjima od navedenih termina informisati se kod profesora koji vode sekcije!)

Korisničko ime i lozinka:Registruj se   

 

Za postavljanje komentara nije potrebna registracija; ako se sami registrujete, zaštiti ćete svoje ime. Članke mogu objavljivati samo radnici Škole. Podrška u primjeni novih tehnologija u nastavi

AKTIVNOSTI sekcija iz oblasti:

CC-TEAM / ISTORIJA / CIVITAS / MEDICINA I SESTRINSTVO / PRIR. NAUKE / FARMACIJA / EKOLOGIJA / VOLONTERI

STOMATOLOGIJA / STRANI JEZICI / SRPSKI JEZIK / PULS / SPORT / ŠAH / AIKIDO / MAT- FIZ-INF / ŠGERILA / ARHIVA

 

Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

У четвртак 2.4.2015. године ученици III5 (фармацеутски техничари) били су у посјети Фармацеутском факултету у Бањој Луци. У складу са часовима фармацеутске технологије (методе стерилизације) ученици су на факултету упознати са радом ламинарне коморе, тј. са израдом љековитих препарата под асептичним условима.  Укратко, о ономе што су сазнали… 

Иако није прави поступак стерилизације, асептични поступак се често користи у припремању стерилних љековитих препарата, а који су термолабилни те не могу да поднесу високе температуре које су прописане другим методама 

стерилизације. Овакви препарати се израђују од стерилних полазних супстанци (стерилисане претходно неком од метода стерилизације) и пуне у стерилну амбалажу, а израђују се у коморама са ламинарним протоком ваздуха.  У ламинарним коморама кретање ваздуха је слојевито, без турбуленције. Ваздух који улази у радни простор пролази кроз предфилтрациони медијум, а потом кроз филтрациони медијум (НЕРА филтер који се састоји из стаклених влакана и азбеста и наборане пластичне или алуминијске фолије). У комори може бити и UV лампа – додатна мјера безбједности. 
 
Чланак написала Јована Тодоровић, ученица III5

14 Apr 2015 Objavio/la Marina Kuburic, prof.
Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

      Evo nas u Arhivu Republike Srpske. Članovi Istorijske sekcije i ja smo  uživali  u društvu  Verice Stošić, pomoćnika direktora. Ona nas je upoznala sa radom Arhiva. Za ovu priliku pripremila je dosije Medicinske škole u Banjoj Luci, a za svakog od nas po jedan dosije ljekara koji su služili u Kraljevini SHS, Kraljevini Jugoslaviji i NDH. Bilo je pravo zadovoljstvo čitati podatke o tim ljudima, ocjene za rad koje su im davali njihovi nadređeni, zatim razne preporuke, kao i podatke iz  privatnog života.

     Osim toga imali smo priliku da vidimo i monografiju naše škole  „50 godina  ruci uz kolijevku“. Učenici su se prvi put susreli sa arhivskom građom i pokazali veliko interesovanje, pogotovo jer je u pitanju njihova struka. Bila je to prava edukacija za buduće mlade arhivare. 
 

Tekst: Branka Štrbac, prof.
Fotografije: Ljubica Ećimović, radnik Arhiva

13 Apr 2015 Objavio/la deJAna_admin
Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka


    U subotu, 21. marta 2015. u amfiteatru Fakulteta političkih nauka u Banjoj Luci održan je „Regionalni forum Banja Luka 2015“ u organizaciji Omladinskog savjeta Republike Srpske i  Lokalnog tima Banja Luka Evropskog parlamenta mladih, a koji predstavlja simulaciju rada Evropskog parlamenta. 

   Medicinska škola je na ovom forumu predstavljala komitet ENVI (Životna sredina, hrana i javno zdravstvo). Predstavnici naše škole: Nikolina Grbić, Haris Biščević, Jelena Janković, Nataša Bednarčuk, Ana Stamenić, Stefani Rokvić, Milica Perišić i Vedrana Šajinović,  govorili su o problemima u zdravstvu Bosne i Hercegovine. Oni su istakli da su najveći, a ujedno i najaktuelniji problemi predugačke liste čekanja na dijagnostičke preglede, cijene i nedostatak lijekova i sve veći otpor roditelja da njihovo dijete primi vakcinu. Učenici su za te probleme izradili rezoluciju koju su iznijeli na Regionalnom forumu. Rezolucija je jednoglasno usvojena, a komitet Medicinske škole je proglašen za najbolji komitet na ovogodišnjem „Regionalnom forumu Banja Luka 2015“.
   Pored Medicinske škole, na Regionalnom forumu su učestvovale i druge škole iz Banje Luke, a to su Gimnazija, Ekonomska škola, Građevinska škola i Katolički školski centar „Ivan Merž“. Diskutovalo se o ekonomskom prosperitetu, ulasku BiH u NATO, kulturi, obrazovanju, ljudskim pravima. 
   Regionalni forum Banja Luka 2015 imao je za cilj podstaći učesnike na kritičko razmišljanje, razviti njihove retoričke i debatantske vještine i skrenuti pažnju učesnicima na važnost informisanja o svjetskim dešavanjima.

Download

Tekst: Nataša Bednarčuk, zamjenik predsjednika Savjeta učenika JU Medicinske škole

Fotografija: Učesnici Foruma

22 Mar 2015 Objavio/la deJAna_admin
Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

Dan žena, 8.mart, je obilježen izložbom učeničkih radova, pretežno poezije, prvenstveno na stranim jezicima, pa i na maternjem jeziku. Izložbu su pripremili učenici članovi sekcija iz stranih jezika (posebno odjeljenja I4, II2 i IV1), a osmislili članovi Stručnog aktiva profesora stranih jezika: Sanja Malešević, dr Minja Golubović i Dejana Maličević. 

Fotografije: dr Minja Golubović

19 Mar 2015 Objavio/la deJAna_admin
Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

      Učenici JU Medicinske škole u Banjaluci rade projekat ,,Ja građanin’’ na temu Uslovi rada u zdavstvenim ustanovama u sklopu predmeta Demokratija i ljudska prava. Prilikom izvođenja vježbi na UB KC Banjaluka i Hirurgiji, suočili su se sa nedostatkom materijala neophodnog za rad.
      Kao sve češći problem sa kojim se pored nedostatka materijala (maske, rukavice, medicinski alkohol, brizgalice..) radnici susreću, jeste nedostatak lijekova na odredjenim odjelima. Neudobni i neadekvatno opremljeni kreveti  najveći su problem samim bolesnicima, koji nerijetko borave u malim sobama i sa po 8 bolesnika, jer prostorije nisu dovoljne da zadovolje kapacitete bolnica. Samim tim, medicinsko osoblje je izloženo još jednom problemu više. To je samo mali dioonog sa čim se osoblje svakodnevno susreće. Ovim projektom zelimo da ukažemo na problem i podstaknemo vlasti da se ozbiljnije pozabave ovom temom. Svi koji su bar nekada bili na klinikama na našim prostorima bili su svjedoci ovog problema, kojeg je što prije potrebno riješiti i omogućiti, kako bolje i kvalitetnije liječenje pacijentima, tako i unaprijeđenje i olakšanje rada osoblju.

    “Ja građanin” je praktični dio Civitas programa. Učenici su ohrabreni da odaberu problem iz svoje zajednice, da istraže postojeće mjere javne politike, da razviju svoja rješenja koja predstavljaju nadležnim institucijama i da kreiraju akcione planove za implementaciju svojih rješenja.

Download

Autor članka Dijana Bakal, III4

13 Mar 2015 Objavio/la deJAna_admin
Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

U školskom prostoru je 27.01.2015.godine proslavljena školska slava Sveti Sava. Tom prilikom su učenici, pod vođstvom Aleksandre Tatić, prof. Srpskog jezika i književnosti, prikazali raznovrstan prigodan program (video-u prilogu!)

Direktor Škole Vladimir Jagodić, mr je uručio poklon najboljoj učenici Jeleni Marjanović. Svečano i zvanično smo našoj donedavnoj radnoj koleginici Savki Obradović, doktoru pedagoških nauka, poželjeli mnogo uspjeha i zadovoljstva na novom radnom mjestu.

Svečanosti su, pored mnogobrojnih radnika i učenika Škole, prisustvovale i kolege koje su nedavno penzionisane, što je, kako to već biva, "utoplilo" cjelokupni ambijent.  

31 Jan 2015 Objavio/la deJAna_admin
Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

Iz Nezavisnih novina: "Povodom školske slave – Svetog Save, najbolji učenici 17 banjalučkih srednjih škola, danas 27. januara, dobili su nagrade Grada Banja Luka. Nagrade - 150 KM i knjigu K'o lepi san autora Nadežde Lazarević-Kovačević, na svečanosti koja je održana u Banskom dvoru, najboljim srednjoškolcima je uručila zamjenik gradonačelnika Banje Luke Jasna Brkić. 
U svom obraćanju, Jasna Brkić je čestitala učenicima na ostvarenim rezultatima i istakla da je impresionirana biografijama nagrađenih učenika.
Inače, u Banjoj Luci srednje škole pohađa oko 10.200 učenika."

Među nagrađenim učenicima je bila i učenica JU Medicinske škole Jelena Marjanović (IV5, farmaceutski tehničar).

Fotografije: Aleksandra Nježić, prof.

31 Jan 2015 Objavio/la deJAna_admin

<< Prethodna stranica ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 Sljedeca stranica>>

Povratak na vrh

Forum! Klik! Wikipedia! Klik!YouTube! Klik!Facebook! Klik!
© COPYRIGHT 2008 ALL RIGHTS RESERVED by MEDICINSKA ŠKOLA BANJA LUKA http://www.medicinska-skola-bl.net