JU MEDICINSKA ŠKOLA BANJA LUKA-zvanična web prezentacija

AKTIVNOSTI

Korisničko ime i lozinka:Registruj se   

 

Za postavljanje komentara nije potrebna registracija; ako se sami registrujete, zaštiti ćete svoje ime. Članke mogu objavljivati samo radnici Škole. Podrška u primjeni novih tehnologija u nastavi

AKTIVNOSTI sekcija iz oblasti:

CC-TEAM / ISTORIJA / CIVITAS / MEDICINA I SESTRINSTVO / PRIR. NAUKE / FARMACIJA / EKOLOGIJA / VOLONTERI

STOMATOLOGIJA / STRANI JEZICI / SRPSKI JEZIK / PULS / SPORT / ŠAH / AIKIDO / MAT- FIZ-INF / ŠGERILA / ARHIVA

ISTORIJSKA sekcija

Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

Bilo je to u nekoj zemlji seljaka 
na brdovitom Balkanu,
umrla je mučeničkom smrću
četa đaka
u jednom danu.

Ovako je u Osnovnoj školi „Đura Jakšić“, 7. februara 2018. godine, počelo obilježavanje sedamdeset šeste godišnjice stradanja učenika u šargovačkoj školi.
Ustaše su 7. februara 1942. godine, hladnim oružjem, bez ijednog ispaljenog metka, u selima Motike, Šargovac, Drakulić i rudniku Rakovac, usmrtile 2300 Srba. Istoga dana u školi u Šargovcu ubili su 52 učenika samo zato što su bili Srbi.  Prethodno su ustaše  natjerale tamošnju učiteljicu, Dobrilu Martinović, da odvoji pravoslavnu od katoličke djece.             „Kažu da su crnokošuljaši, ja to nisam vidjela, natjerali katoličku djecu, da u cilju stjecanja potpunog katoličkog odgoja, kao kakvoj lekciji, prisustvuju toj tužnoj predstavi, da posmatraju kako kurvini sinovi ubijaju njihove vršnjake..." 

Tekst: Branka Štrbac, prof.
Fotografije: Branka Štrbac, prof.

12 Feb 2018 Objavio/la deJAna_admin
Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

Okupili smo se ispred  izložbe „Ustaška propaganda (1941 – 1945)“ kroz koju nas je proveo autor, kustos Muzeja RS, Milenko Đorđević. On je ujedno održao čas na pomenutu temu na kom su učenici aktivno učestvovali.

„Koristeći različita sredstva propagandnog djelovanja, ustaški režim nastojao je da ostvari svoje vojne, političke, ekonomske i kulturne ciljeve. Međutim, ustaška propaganda, kao značajan element ustaškog represivnog aparata, uspjela je samo da prouzrokuje katastrofalne posljedice. Njeno djelovanje doprinijelo je ogromnom stradanju, kako u ljudskom tako i u materijalnom pogledu.“

Ustaška propaganda protiv Srba doživjela je vrhunac tokom maja i juna 1941. godine. U svim javnim nastupima i u čitavoj propagandi dominiralo je rješavanje „srpskog pitanja“: protjerivanje, preobraćanje ili ubijanje.

Tekst: Branka Štrbac, prof.
Fotografije: Milanka Dragojević

 

09 Dec 2017 Objavio/la deJAna_admin
Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

Članovi Istorijske sekcije su, skromnom izložbom, obilježili 800 godina od krunisanja Stefana Prvovjenčanog.

Na saboru u Rasu 1196. godine, Stefan Nemanja je za nasljednika odredio sina Stefana, zaobišavši tako najstarijeg Vukana. Za vrijeme vladavine Stefana Prvovjenčanog (1196 - 1227) Srbija je očuvala Nemanjine tekovine u vrijeme Četvrtog krstaškog rata. Stefan je uspio da 1217. godine Srbiji obezbijedi rang kraljevine, a dvije godine kasnije izvojevao je samostalnost  crkve. 

Za osamostaljenje srpske crkve najzaslužniji je brat Stefana Prvovjenčanog, hilandarski monah Sava. 
 

Tekst: Branka Štrbac, prof.
 Fotografije: Branka Štrbac, prof.

11 Nov 2017 Objavio/la deJAna_admin
Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

U nedjelju, 23.4.2017.  godine,  prisustvovali smo parastosu žrtvama jasenovačkog logora u Donjoj Gradini, najvećem srpskom stratištu. Patrijarh srpski Irinej je nakon   parastosa izjavio:  „Donja Gradina je sveto mučeničko mjesto gdje je zemlja natopljena krvlju i ljudskim kostima“. Posjetili smo  Muzej i pogledali  izložbu  likovnih radova učenika srednjih i osnovnih škola na temu „Stradanja i sjećanja na nevine žrtve u koncentracionom logoru Jasenovac“ . Učeniku IV7 naše škole, Srđanu Kovačeviću, dodijeljena je nagrada za literarni rad pod nazivom: “Jasenovac, Grad Mrtvih, ali Svetih!“ kojim je osvojio drugo mjesto u Republici.    Poslije polaganja vijenaca i parastosa  uslijedilo je obraćanje  najviših zvaničnika Republike Srpske, Srbije i predstavnika Jevreja i Roma. 
Tekst: Branka Štrbac, prof.
Fotografije: Irena i Đorđe

29 Apr 2017 Objavio/la deJAna_admin
Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

Učenici trećih razreda su dobili  zadatak da za čas kulture religija obrade temu: „Moral i religija“. Na prijedlog nastavnika pripremili su po nekoliko panoa   koje su koristili prilikom izlaganja na času .U toku izlaganja uključivali su svoje kolege u diskusiju o odnosu morala i religije, te o moralnom i nemoralnom ponašanju. Učenici svih odjeljenja su odlično obavili ovaj zadatak tako da su  od nekoliko panoa pripremili školsku izložbu. Na panoima se nalaze slike vjerskih knjiga vodećih religija u BiH u kojima su sadržana moralna pravila tih religija. Na dva posebna panoa je ispisano Deset Božijih zapovijesti i Pet stubova islama. A na posljednjem su primjeri moralnog i nemoralnog ponašanja.                                 

Tekst: Branka Štrbac, prof.
Fotografije: Branka Štrbac, prof.

12 Mar 2017 Objavio/la deJAna_admin
Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

Članovi Istorijske sekcije su posjetili Galeriju ANURS-a gdje su pogledali izložbu: „Srpske ikone XVI – XVIII vijeka“, iz crkava i manastira sa prostora BiH. Postavka obuhvata ikone i carske dveri iz manastira Žitomislić, Dobrun, Lomnica, te ikone iz crkava i manastira u Foči, Čajniču, Visokom, Livnu, Sarajevu, Busovači, Trebinju, Gomionici i crkve brvnare iz sela Blaškog. Srpski ikonopis je samo jedan manji dio kulturne ostavštine Srba sa ovog područja. Bez ikone se ne može zamisliti unutrašnjost pravoslavnog hrama. Učenici su poželjeli da se fotografišu pored ikone Bogorodice sa Hristom i prorocima iz XVI vijeka, slikara Longina, iz eparhijskog dvora u Bijeljini. A na drugoj fotografiji je ikona Svete Trojice iz 1616. godine, slikara Georgija Mitrofanovića, iz crkve Svetog Nikole u Foči.

Tekst: Branka Štrbac, prof.

Fotografije: Branka Štrbac, prof.

05 Mar 2017 Objavio/la deJAna_admin
Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

Prije 75 godina, 7. februara 1942. godine, ustaše su upale u Narodnu pučku školu u Šargovcu, natjerali tamošnju učiteljicu, Dobrilu Martinović, da odvoji pravoslavnu od katoličke djece, zatim ih sve poubijali, njih pedeset i dvoje.

„I pričali su da su ih ubijali isključivo tupim predmetima, da se ne čuje. Ja to ne mogu posvjedočiti. Ja se samo sjećam njihovih očiju koje su milost iskale. Te oči nikad neću zaboraviti. Oči u kojima je bio strah, vapaj, užas, umiranje...“ 
A umrli su samo zato što su bili Srbi.
Članovi Istorijske sekcije naše škole su , u pratnji Branke Štrbac,   7. februara 2017. godine, prisustvovali parastosu i istorijskom času u Osnovnoj školi „Đura Jakšić“.                                                                                   

Tekst: Branka Štrbac, prof.
Fotografije: Branka Štrbac, prof.

14 Feb 2017 Objavio/la deJAna_admin

<< Prethodna stranica 1 2 3 4 5 Sljedeca stranica>>

Povratak na vrh

Forum! Klik! Wikipedia! Klik!YouTube! Klik!Facebook! Klik!
© COPYRIGHT 2008 ALL RIGHTS RESERVED by MEDICINSKA ŠKOLA BANJA LUKA http://www.medicinska-skola-bl.net