JU MEDICINSKA ŠKOLA BANJA LUKA-zvanična web prezentacija

AKTIVNOSTI

Korisničko ime i lozinka:Registruj se   

 

Za postavljanje komentara nije potrebna registracija; ako se sami registrujete, zaštiti ćete svoje ime. Članke mogu objavljivati samo radnici Škole. Podrška u primjeni novih tehnologija u nastavi

AKTIVNOSTI sekcija iz oblasti:

CC-TEAM / ISTORIJA / CIVITAS / MEDICINA I SESTRINSTVO / PRIR. NAUKE / FARMACIJA / EKOLOGIJA / VOLONTERI

STOMATOLOGIJA / STRANI JEZICI / SRPSKI JEZIK / PULS / SPORT / ŠAH / AIKIDO / MAT- FIZ-INF / ŠGERILA / ARHIVA

ISTORIJSKA sekcija

Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

Učenici iz svih 10 odjeljenja trećih razreda Medicinske škole Banja Luka (njih 42 ukupno) zajedno sa profesoricama Brankom Štrbac i Slavicom Klepić, te bibliotekarkom Škole,  Sabihom Komnenić prof, posjetili su Jevrejsku sinagogu (Sveti hram) u Doboju, 03. maja 2010. ljeta gospodnjeg. Posjeta je realizovana u organizaciji Škole, a u svrhu potpune realizacije NPP, tj. trećeg modula iz predmeta Demokratija i ljudska prava-Kultura religija-koji se sluša u drugom polugodištu trećeg razreda. Kako bi naši učenici stekli potpuniju sliku i validnije informacije o jevrejskoj vjeri, kulturi i Jevrejima na tlu BiH, predstavnici Jevrejske opštine Doboj, gdin Dario Atijas, sekretar Sinagoge i njegov brat, dr Danijel Atijas, puna dva sata su nas vodili kroz Bejt Šalom (Kuća Mira) sa čijim prostorom su nas detaljno upoznali...više u opširnijem izvještaju

Autor teksta:  Slavica Klepić, prof.
Autori fotografija: učesnici 

05 May 2010 Objavio/la deJAna_admin
Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

               U sklopu izučavanja kulture religija, a u cilju podizanja stepena međuvjerske tolerancije, u našoj školi je 14.4.2010. godine otvorena multimedijalna izložba Vodeće religije u BiH. Izložba se sastojala od velikog panoa na kojem su se nalazila osnovna obilježja četiri vodeće religije u BiH (vjerski simboli, vjerski objekti, sveta mjesta, svete knjige i običaji), a na jednom manjem panou ispisano je Deset božijih zapovijesti.

                Drugi dio izložbe bila je prezentacija na istu temu, a treći dio, eksponati vezani za pravoslavlje, katoličanstvo i islam. Vjerski predmeti vezani za judaizam nisu bili dostupni, pa se planira posjeta sinagogi u Doboju kako bi učenici bolje upoznali i ovu religiju. Izložbu su pripremili učenici razreda zajedno sa svojim predmetnim nastavnikom, Brankom Štrbac.

                 Izvori istraživanja bili su: Hram Hrista Spasitelja, Katedrala Svetog Bonaventure, Medžlis, knjiga: Običaji muslimana, pravoslavnih, rimokatolika i Jevreja u BiH, Međureligijsko vijeće u BiH, Sarajevo, 2005.; internet i porodični vjerski predmeti učenika.

Autor teksta: Branka Štrbac, prof.

23 Apr 2010 Objavio/la deJAna_admin

<< Prethodna stranica 1 2 3 4 5 6 Sljedeca stranica>>

Povratak na vrh

Forum! Klik! Wikipedia! Klik!YouTube! Klik!Facebook! Klik!
© COPYRIGHT 2008 ALL RIGHTS RESERVED by MEDICINSKA ŠKOLA BANJA LUKA http://www.medicinska-skola-bl.net