JU MEDICINSKA ŠKOLA BANJA LUKA-zvanična web prezentacija

AKTIVNOSTI

...PROJEKTI, TAKMIČENJA, SEKCIJE, VANNASTAVNE AKTIVNOSTI, PUTOVANJA...

 

Korisničko ime i lozinka:Registruj se   

 

Za postavljanje komentara nije potrebna registracija; ako se sami registrujete, zaštiti ćete svoje ime. Članke mogu objavljivati samo radnici Škole. Podrška u primjeni novih tehnologija u nastavi

AKTIVNOSTI sekcija iz oblasti:

CC-TEAM / ISTORIJA / CIVITAS / MEDICINA I SESTRINSTVO / PRIR. NAUKE / FARMACIJA / EKOLOGIJA / VOLONTERI

STOMATOLOGIJA / STRANI JEZICI / SRPSKI JEZIK / PULS / SPORT / ŠAH / AIKIDO / MAT- FIZ-INF / ŠGERILA / ARHIVA

 

Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

Na časovima Istorijske sekcije bavili smo se kulturom sjećanja s akcentom na spomenike, pa smo odlučili da taj naš rad krunišemo izložbom „Kultura sjećnja – spomenici u Banjoj Luci“. Na izložbi su spomenici iz raznih istorijskih perioda. Na prvom mjestu je tvrđava  Kastel, najstariji banjalučki spomenik, a na kraju izložbe spomenik „Dvanaеst beba“, podignut u znak sjećanja na bebe koje su 1992.g. umrle zbog nedostatka kisika, jer Savjet bezbjednosti UN nije dozvolio let iznad BiH kako bi kisik bio dopremljen iz Beograda u Banju Luku. Centralni dio izložbe zauzimaju spomenici posvećeni žrtvama ustaškog pokolja Srba u selima Motike, Šargovac, Drakulić i rudnik Rakovac kao i  spomenik djeci ubijenoj u šargovačkoj školi. Na izložbi je i jedan porodični spomenik kao dokaz da spomenike ne podižemo da se sjećamo samo nekih važnih istorijskih događaja ili ličnosti, već i članova porodice. 

Tekst:  Branka Štrbac, prof.
Fotografije: Branka Štrbac, prof.

11 Dec 2015 Objavio/la deJAna_admin
Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

U oktobru, već petu godinu zaredom, učenici četvrtog razreda farmaceutskog smijera su predstavili našu školu na Izložbi gljiva i ljekovitog bilja. Naši učenici su predstavili posjetiocima preparate, koje su uz nadzor profesorica Aleksandre Nježić i Marine Kuburić, izradili. Sapuni, masti, šumeće kupke i etanolni ekstrakti na bazi nevena, matičnjaka i lavande privukli su posebnu pažnju, naročito ženskog dijela posjetilaca. Po riječima samih učenika, uživali su i naučili mnogo prilikom priprema, ali i samog učešća na izložbi. Pogledajte video!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

06 Dec 2015 Objavio/la Aleksandra Njezic, prof.
Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

 

 

U Banjaluci, 11. i 12. novembra, održan je festival nauke, u organizaciji Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske. Ove godine, našu školu su predstavljali učenici četvrtog i trećeg razreda, smijera farmaceutski tehničari. Oni su pred posjetiocima izvodili efektne hemijske i fizičke reakcije, te privukli pažnju, prije svega, najmlađih posjetioca. Djelić atmosfere sa festivala vam prenosimo u vidu fotografija i videa.

 

 

 

 

 

 

 

 

06 Dec 2015 Objavio/la Aleksandra Njezic, prof.
Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

Три године су прошле, а нисмо се ни окренули. Дани су нам пролазили слушајући реченицу: „То ћете радити у четвртом разреду!“ Професори су се смјењивали трудећи се да нас науче како да то што учимо примијенимо једног дана. Коначно стигосмо и до четвртог разреда и указала нам се прилика да употријебимо сво знање које смо стекли.Мислили смо да ће ова година сама по себи бити занимљива и ужурбана због одговарања, контролних, припрема матурских радова, и припрема пријемних испита. Али, већ прве седмице пред нас је постављен нови неочекиван задатак.

04 Nov 2015 Objavio/la Aleksandra Njezic, prof.
Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

Članovi Istorijske sekcije su 16.10.2015. godine, prisustvovali prikazivanju dokumentarih filmova u MSURS, koji su 90-ih godina otkriveni u arhivi Radio televizije Srbije sa oznakom „pod embargom“. Film „20 godina-parada“ Dejana Đurkovića, kolažom dokumentarnih snimaka sa parada, u vrijeme bivše Jugoslavije, pokazuje protok vremena jednog totalitarnog režima. Film „Ratniče voljno“ Krste Škanate govori o Dušanu Mandiću, bivšem ratniku iz Bosanskog Grahova koji je u ratu 1942. godine izgubio cijelu porodicu i svu imovinu. Film je 1966. godine dobio Oktobarsku nagradu, a onda sklonjen u stranu. A film „Osmeh 61“ Dušana Makavejeva govori o radnim akcijama i kampovima u bivšoj Jugoslaviji, u kojima zastavu zubima dižu osobe bez ruku, što je izazvalo dosta polemike i ljutnju tadašnjeg režima. Tito je volio film i nije poznato da li je on zabranio ove filmove ili njegovi saradnici. 
Učenici su nakon projekcije filmova imali priliku da pogledaju izložbu „Umetnost i vlast -pejzaži iz zbirke Josipa Broza Tita“ .

Tekst: Branka Štrbac, prof.

Fotografije: Branka Štrbac, prof.

20 Oct 2015 Objavio/la deJAna_admin
Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

Battle between Verbs and Nouns​ 

This is a story all about how
Verbs had an argument with nouns.
Listen to this and sit right there, 
This is some amazing story to share.

Since there's been love, there's been war,
That's somethin' about what I'm sure.
It was a sunny day in Ancient Greece 
When was beginning of the apocalipse.

Verbs met nouns and said: “This is my place,
Go away, this isn't your race!“.
Nouns answered in a very bad tone:
“You get out, this is MY zone!

Go somewhere else, this is my place,
Get lost before I smash your face!“. 
Verbs gave a shout: “Since I exist, people can love,
If you don't trust me, ask gods from above!
...

 

 

Učenica Danijela Regojević ( II7/ III7) piše poeziju na engleskom (a ponekad i na srpskom) jeziku. Još njenih pjesama:  NEW! Not as it seems  NEW! Different than you think NEW ! Battle between Verbs and Nouns NEW! Sonet o ugnjetavanoj ljubavi Najnovije pjesme su objavljene povodom obilježavanja Evropskog dana jezika (26.09.2015. godine). Pored Danijele, u obilježavanju Evropskog dana jezika se istakao i učenik Srđan Kovačević (III7) kroz samostalnu izložbu sa porukama: "Znanje je sigurnost" i "Znanje je ljubav".

Me Voice in my head / Never again / New Beginning (proza) / Good enough for meOnce Upon A Love /  Let It Out / I must Be Lying / Dead Love

Pjesme lektorišu profesori Engleskog jezika Sanja Malešević i Damir Crnomarković.

29 Aug 2015 Objavio/la deJAna_admin
Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

Učenici IV5 razreda naše škole su u sklopu predmeta farmaceutska tehnologija posjetili:
- Galensku laboratoriju Banjaluka:učenici upoznati sa galenskom proizvodnjom lijekova i ljekovitih preparata
- laboratoriju za farmaceutsku tehnologiju na Medicinskom fakultetu Banjaluka:učenici upoznati sa izradom parenteralnih preparata (zbog poplava posjeta nije bila realizovana u trećem razredu)
- Hemofarm Banjaluka: učenici upoznati sa industrijskom proizvodnjom čvrstih oblika

 


    

 

26 Aug 2015 Objavio/la Aleksandra Njezic, prof.

<< Prethodna stranica ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 Sljedeca stranica>>

Povratak na vrh

Forum! Klik! Wikipedia! Klik!YouTube! Klik!Facebook! Klik!
© COPYRIGHT 2008 ALL RIGHTS RESERVED by MEDICINSKA ŠKOLA BANJA LUKA http://www.medicinska-skola-bl.net