JU MEDICINSKA ŠKOLA BANJA LUKA-zvanična web prezentacija

AKTIVNOSTI

...PROJEKTI, TAKMIČENJA, SEKCIJE, VANNASTAVNE AKTIVNOSTI, PUTOVANJA...

 

Korisničko ime i lozinka:Registruj se   

 

Za postavljanje komentara nije potrebna registracija; ako se sami registrujete, zaštiti ćete svoje ime. Članke mogu objavljivati samo radnici Škole. Podrška u primjeni novih tehnologija u nastavi

AKTIVNOSTI sekcija iz oblasti:

CC-TEAM / ISTORIJA / CIVITAS / MEDICINA I SESTRINSTVO / PRIR. NAUKE / FARMACIJA / EKOLOGIJA / VOLONTERI

STOMATOLOGIJA / STRANI JEZICI / SRPSKI JEZIK / PULS / SPORT / ŠAH / AIKIDO / MAT- FIZ-INF / ŠGERILA / ARHIVA

 

Posjeta CC team-a Medicinske škole partnerskoj Srednjoj mješovitoj školi u Tešnju

                  CC team Banja Luka je 29.3. 2013.posjetio Srednju mješovitu školu u Tešnju.

                 U Tešanj smo stigli oko 10 časova. U školi su nas dočekali profesori koji učestvuju u projektu Connecting Classrooms i oko 15 učenika. Učenici su se polako upoznavali, razmijenjivali ideje i, kako nam se činilo, veoma brzo su uspostavili kontakt jedni sa drugima. Tu smo doručkovali, a potom obišli njihovu školu. Upoznali smo se sa pedagogom, profesorom informatike, profesoricom istorije. I direktor nam se pridružio i razgovarao sa učenicima.

                 Gledali smo prezentaciju nekih aktivnosti njihove škole, a i njihovog CC team-a jer oni su već 3 godine u ovom projektu. Oduševili smo se jednim njihovim projektom kojim su pomogli da se za nekoliko porodica koje su socijalno ugrožene naprave pristojne kuće.

                Obišli smo školu, oduševili se njihovim kabinetima i zaista velikim prostorom kojim raspolažu, multimedijalnim kabinetom u kojem se nalazi i smart whiteboard, računari na svakom stolu, nevjerovatne su mogućnosti koje taj kabinet pruža. Profesori imaju raspored kad koriste taj kabinet tako da svaki od njih ima pristup istom svakodnevno. Inače, škola je kompletno pokrivena internetom. Budući da je škola mješovita, upoznali smo se i sa nihovim učionicama, radionicama, laboratorijama, itd. Tu smo pravili i neke planove o našem zajedničkom, vodećem projektu koji ćemo zajedno sprovoditi.

                Budući da zajednički projekat treba da bude oslonjen na saradnju sa lokalnom zajednicom, jedni druge smo upoznali sa problemima i škole i zajednice i jedni drugima dali ideje kako riješiti iste, tj. na koje probleme se bazirati. Prilikom odlaska iz škole, direktor je svakom našem učeniku poklonio kalendar i po jedan primjerak školskog časopisa.

              Nakon posjete školi odveli su nas da vidimo grob pjesnika Muse Ćazim Ćatića gdje nam je kustos muzeja pričala o pjesniku i njegovom životu. Zatim smo otišli da obiđemo pravoslavnu crkvu, gdje nam je sveštenik govorio o periodu nastanka crkve i ikona u njoj. Ručak smo imali u poznatoj fabrici kožne galanterije „Koteks“ gdje smo imali priliku da vidimo sam proces proizvodnje proizvoda od kože od sirove kože do finalnog proizvoda.

             Posjetu Tešnju smo završili odlaskom na Stari grad Tešanj – Gradinu, gdje nam je kustos muzeja pričala o arheologiji, o Gradini i vremenu kad je nastala, o legendama i vjerovanjima, o aktivnostima koje se u današnje vrijeme tu sprovode. Krenuli smo iz Tešnja oko 17:15h.

            Bilo je ovo jedno lijepo i inspirativno druženje kako za profesore tako i za učenike. Razmijenjivali smo ideje i došli do nekih korisnih zaključaka, zaključili da i mi od njih, a i oni od nas imaju šta naučiti. Što je najvažnije, učenici su veoma brzo ostvarili kontakt jedni sa drugima, što se vidjelo po tome što su odmah nakon sat vremena boravka u Tešnju puni entuzijazma počeli smišljati i razmišljati kako mi da dočekamo i ugostimo naše nove prijatelje. Razmijenjivali su se brojevi telefona, e-mail adrese itd. To i jeste cilj povezivanja i komunikacije između škola, da zajedno radimo, sarađujemo, jedni drugima pomažemo da se premoste problemi, jedni od drugih „ukrademo“ ono što je dobro i zajedno popravimo ono što nije dobro.

          I sam Tešanj im se svidio, nisu, kažu, očekivali da u jednom tako malom mjestu ima toliko mnogo da se vidi. Fascinanto je bilo i saznanje da je grad izuzetno napredan u poslovnom smislu. I kao što reče jedna naša učenica – Tešanj je zaista džava u malom.

         U Banja Luku smo stigli puni utisaka, zadovoljni i puni elana da i mi našu školu i naš grad predstavimo najbolje što možemo.

Učestvovali Nataša Babić, prof. I učenici članovi sekcija.

 

Nataša Babić

Komentari 0
09 Apr 2013 Objavio/la: HarisH

Povratak na vrh

Forum! Klik! Wikipedia! Klik!YouTube! Klik!Facebook! Klik!
© COPYRIGHT 2008 ALL RIGHTS RESERVED by MEDICINSKA ŠKOLA BANJA LUKA http://www.medicinska-skola-bl.net