JU MEDICINSKA ŠKOLA BANJA LUKA-zvanična web prezentacija

AKTIVNOSTI

...PROJEKTI, TAKMIČENJA, SEKCIJE, VANNASTAVNE AKTIVNOSTI, PUTOVANJA...

 

Korisničko ime i lozinka:Registruj se   

 

Za postavljanje komentara nije potrebna registracija; ako se sami registrujete, zaštiti ćete svoje ime. Članke mogu objavljivati samo radnici Škole. Podrška u primjeni novih tehnologija u nastavi

AKTIVNOSTI sekcija iz oblasti:

CC-TEAM / ISTORIJA / CIVITAS / MEDICINA I SESTRINSTVO / PRIR. NAUKE / FARMACIJA / EKOLOGIJA / VOLONTERI

STOMATOLOGIJA / STRANI JEZICI / SRPSKI JEZIK / PULS / SPORT / ŠAH / AIKIDO / MAT- FIZ-INF / ŠGERILA / ARHIVA

 

Ноћ истраживача из мог угла

Три године су прошле, а нисмо се ни окренули. Дани су нам пролазили слушајући реченицу: „То ћете радити у четвртом разреду!“ Професори су се смјењивали трудећи се да нас науче како да то што учимо примијенимо једног дана. Коначно стигосмо и до четвртог разреда и указала нам се прилика да употријебимо сво знање које смо стекли.
Мислили смо да ће ова година сама по себи бити занимљива и ужурбана због одговарања, контролних, припрема матурских радова, и припрема пријемних испита. Али, већ прве седмице пред нас је постављен нови неочекиван задатак.
Разредница нас је обавијестила о одржавању Ноћи истраживача у нашем граду и предложила нам да размислимо о учешћу. Тема: ланчана реакција. Одмах тај дан бацили смо се на посао. Ништа нисмо препуштали случају. Прегледали смо старе свеске, лабораторијске дневнике, снимке са јутјуба… И прве идеје су се јавиле. 
Пронашли смо мноштво реакција, али расположење нам је спласнуло када смо видјели да у лабораторији немамо потребне супстанце. Нисмо се дали. Наставили смо да истражујемо и пронашли реакције које можемо да изведемо, али недостајало је нешто да све те дијелове повежемо. А те недостатке смо уклонили на часовима праксе код професорице Александре Њежић и  наше разреднице Марине Кубурић. Данима смо радили на пројекту, трудећи се да усавршимо сваку реакцију. А онда, опет смо наишли на проблем. Фитиљ који је представљао основу тог ланца, није хтио да гори. Већ је почела да нас хвата паника. Четвртак. Сутра је такмичење, а наша ланчана реакција је све осим ланчана. Милица, Дарко и ја до тада оптимистични, почели смо да губимо вољу. 
Али никада не треба одустати. А за тај дио  захвалност дугујемо професорици Нади Тришић. Дала нам је идеју како да успјешно осмислимо фитиљ. Повезали смо све реакције, и почиње… Једна за другом одвијају се реакције. Готово! Покушали смо још једном, сада нас гледају и млађи ученици, и пар професорица. И реакција је поново успјела. 
Пар сати касније, тачније у пет поподне били смо у Дому омладине. Уз Дарка, Милицу и мене биле су разредница и професорица Александра. Припремили смо нашу ланчану реакцију. Знајући да манифестација почиње у шест, а да реакцију требамо активирати тек у девет, када судије буду оцјењивале, извукли смо кеца из рукава.. Изводили смо разне реакције да заинтересујемо посјетиоце. Златна киша, дуга, хемијски камелеон привлачили су пажњу посјетилаца. Међутим, реакција слонове пасте је одушевила најмлађе. Играли су се са њом. Били су пресрећни када смо им дозволили да сами активирају лава лампу коју смо посебно припремили. И они старији су са интересовањем гледали како изводимо реакције, а безброј пута смо објашњавали како се оне изводе. Вјерујем да су многи већ покушали да нешто од тога изведу. Па, бар оне реакције за које могу лако пронаћи састојке. 
Гласање је почело у пола седам и трајало је до девет. Подршку су нам пружиле и професорице Нада Тришић и Славица Клепић и професор Слободан Кривошија. Све вријеме провели смо дружећи се с посјетиоцима који су се дуго задржавали пред нашим столом. Многи од њих били су уз нас и када је жири оцјењивао нашу ланчану реакцију. Били смо дирнути пажњом, јер за осталим штандовима скоро да није било људи. Велики утисак на нас оставила су  дјечица која су се дичила тим што су гласали за нас. Били смо поносни.
А онда тишина… Жири је отишао, ми смо се спремили и чекамо резултате. Уморни, али срећни једва смо дочекали резултате. И коначно…
Треће мјесто….. Грађевинска школа… Почињемо да размишљамо да можда и нисмо били тако добри као што смо мислили. Али онда, обавјештење: двије школе имају исти број бодова и дијеле прво мјесто, али пошто морају одредити побједника, побједник је онај ко је добио више бодова жирија. И због тога друго мјесто осваја МЕДИЦИНСКА ШКОЛА. Имали смо више бодова од стране публике. Срећа нас је преплавила. Излазимо на бину, узимамо награде. Осјећај олакшања, успјели смо. Нисмо изневјерили нашу школу, професоре, и што је најважније нисмо изневјерили наш разред који је све вријеме био уз нас. 
Овдје можете погледати видео у ком су објашњене све реакције које смо изводили. Видео је припремила наша Милица Милаковић. Уживајте!
 

Чланак је написала Јована Тодоровић, ученица IV5

 

Komentari 0
04 Nov 2015 Objavio/la: Aleksandra Njezic, prof.

Povratak na vrh

Forum! Klik! Wikipedia! Klik!YouTube! Klik!Facebook! Klik!
© COPYRIGHT 2008 ALL RIGHTS RESERVED by MEDICINSKA ŠKOLA BANJA LUKA http://www.medicinska-skola-bl.net