JU MEDICINSKA ŠKOLA BANJA LUKA-zvanična web prezentacija

AKTIVNOSTI

...PROJEKTI, TAKMIČENJA, SEKCIJE, VANNASTAVNE AKTIVNOSTI, PUTOVANJA...

 

Korisničko ime i lozinka:Registruj se   

 

Za postavljanje komentara nije potrebna registracija; ako se sami registrujete, zaštiti ćete svoje ime. Članke mogu objavljivati samo radnici Škole. Podrška u primjeni novih tehnologija u nastavi

AKTIVNOSTI sekcija iz oblasti:

CC-TEAM / ISTORIJA / CIVITAS / MEDICINA I SESTRINSTVO / PRIR. NAUKE / FARMACIJA / EKOLOGIJA / VOLONTERI

STOMATOLOGIJA / STRANI JEZICI / SRPSKI JEZIK / PULS / SPORT / ŠAH / AIKIDO / MAT- FIZ-INF / ŠGERILA / ARHIVA

 

Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

Три године су прошле, а нисмо се ни окренули. Дани су нам пролазили слушајући реченицу: „То ћете радити у четвртом разреду!“ Професори су се смјењивали трудећи се да нас науче како да то што учимо примијенимо једног дана. Коначно стигосмо и до четвртог разреда и указала нам се прилика да употријебимо сво знање које смо стекли.Мислили смо да ће ова година сама по себи бити занимљива и ужурбана због одговарања, контролних, припрема матурских радова, и припрема пријемних испита. Али, већ прве седмице пред нас је постављен нови неочекиван задатак.

04 Nov 2015 Objavio/la Aleksandra Njezic, prof.
Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

Članovi Istorijske sekcije su 16.10.2015. godine, prisustvovali prikazivanju dokumentarih filmova u MSURS, koji su 90-ih godina otkriveni u arhivi Radio televizije Srbije sa oznakom „pod embargom“. Film „20 godina-parada“ Dejana Đurkovića, kolažom dokumentarnih snimaka sa parada, u vrijeme bivše Jugoslavije, pokazuje protok vremena jednog totalitarnog režima. Film „Ratniče voljno“ Krste Škanate govori o Dušanu Mandiću, bivšem ratniku iz Bosanskog Grahova koji je u ratu 1942. godine izgubio cijelu porodicu i svu imovinu. Film je 1966. godine dobio Oktobarsku nagradu, a onda sklonjen u stranu. A film „Osmeh 61“ Dušana Makavejeva govori o radnim akcijama i kampovima u bivšoj Jugoslaviji, u kojima zastavu zubima dižu osobe bez ruku, što je izazvalo dosta polemike i ljutnju tadašnjeg režima. Tito je volio film i nije poznato da li je on zabranio ove filmove ili njegovi saradnici. 
Učenici su nakon projekcije filmova imali priliku da pogledaju izložbu „Umetnost i vlast -pejzaži iz zbirke Josipa Broza Tita“ .

Tekst: Branka Štrbac, prof.

Fotografije: Branka Štrbac, prof.

20 Oct 2015 Objavio/la deJAna_admin
Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

Battle between Verbs and Nouns​ 

This is a story all about how
Verbs had an argument with nouns.
Listen to this and sit right there, 
This is some amazing story to share.

Since there's been love, there's been war,
That's somethin' about what I'm sure.
It was a sunny day in Ancient Greece 
When was beginning of the apocalipse.

Verbs met nouns and said: “This is my place,
Go away, this isn't your race!“.
Nouns answered in a very bad tone:
“You get out, this is MY zone!

Go somewhere else, this is my place,
Get lost before I smash your face!“. 
Verbs gave a shout: “Since I exist, people can love,
If you don't trust me, ask gods from above!
...

 

 

Učenica Danijela Regojević ( II7/ III7) piše poeziju na engleskom (a ponekad i na srpskom) jeziku. Još njenih pjesama:  NEW! Not as it seems  NEW! Different than you think NEW ! Battle between Verbs and Nouns NEW! Sonet o ugnjetavanoj ljubavi Najnovije pjesme su objavljene povodom obilježavanja Evropskog dana jezika (26.09.2015. godine). Pored Danijele, u obilježavanju Evropskog dana jezika se istakao i učenik Srđan Kovačević (III7) kroz samostalnu izložbu sa porukama: "Znanje je sigurnost" i "Znanje je ljubav".

Me Voice in my head / Never again / New Beginning (proza) / Good enough for meOnce Upon A Love /  Let It Out / I must Be Lying / Dead Love

Pjesme lektorišu profesori Engleskog jezika Sanja Malešević i Damir Crnomarković.

29 Aug 2015 Objavio/la deJAna_admin
Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

Učenici IV5 razreda naše škole su u sklopu predmeta farmaceutska tehnologija posjetili:
- Galensku laboratoriju Banjaluka:učenici upoznati sa galenskom proizvodnjom lijekova i ljekovitih preparata
- laboratoriju za farmaceutsku tehnologiju na Medicinskom fakultetu Banjaluka:učenici upoznati sa izradom parenteralnih preparata (zbog poplava posjeta nije bila realizovana u trećem razredu)
- Hemofarm Banjaluka: učenici upoznati sa industrijskom proizvodnjom čvrstih oblika

 


    

 

26 Aug 2015 Objavio/la Aleksandra Njezic, prof.
Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

           Na Dan sv.Platona članovi Istorijske sekcije i ja smo se uputili u galeriju ANURS-a da pogledamo izložbu „Banja Luka: okupacija i oslobođenje“. Izložbu je, povodom sedamdeset godina od oslobođenja u Drugom svjetskom ratu, pripremio Arhiv RS. Kroz izložbu nas je proveo mr Vladan Vukliš koji je učenicima sa svakog panoa dodatno ispričao neki zanimljiv događaj vezan za okupaciju i oslobođenje Grada. Banja Luka je bila veoma važna za okupatora i NDH zbog svog geopolitičkog položaja i velikih prirodnih bogatstava. Prema ustaškom planu, trebala je postati „Antingrad“, sjedište NDH.  Zbog toga su  već u ljeto 1941. godine počeli sa likvidacijom Srba u Banjoj Luci i okolini. U narodu je tada zavladalo raspoloženje za suprotstavljanje okupatoru. Politbiro CK KPJ donio je odluku o početku borbe u Jugoslaviji 4. jula 1941. godine.

     Borbe za oslobođenje Jugoslavije trajale su sve do 15. maja 1945., a Banju Luku su partizanske jedinice oslobodile 22. aprila 1945.godine.

Tekst: Branka Štrbac, prof.
Fotografije: Branka Štrbac, prof.

15 May 2015 Objavio/la deJAna_admin
Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

У оквиру пројекта „Ја грађанин“, a у организацији CIVITAS-a ученици Mедицинске школе претходних мјесеци радили су на више различитих пројеката. На школском такмичењу које је одржано 14.3.2015. године у нашој школи ми, ученици III5 (фармацеутски техничари), освојили смо прво мјесто. Чланови комисије коју су чинили професори демократије из наше школе од осам пројеката оцијенили су наш као најбољи. Осим што су препознали наш труд и рад, дали су нам и сугестије за наставак нашег истраживања.  
Наше одјељење као проблем уочило je постојање паса луталица на улицама нашег града. Ти напуштени пси свакодневно лутају улицама Бањалуке, а када се удруже у чопоре представљају још већу опасност. Овај проблем смо истражили и дошли до запрепашћујућих података. На Клиници за инфективне болести, КБЦ Бањалука, сазнали смо да се на годишњем нивоу изврши око 650 прегледа због напада пса, а уколико узмемо у обзир да се вакцина против бјеснила прима у три дозе, у току године прегледа се 200-250 пацијената.  
Напади паса угрожавају, како физичко тако и психичко здравље људи. Као једна од посљедица настаје и кинофобија, страх од паса, која се због лошег искуства са једним псом генерализује на све псе. Такође посљедице по физичко здравље су велике. Пси су преносиоци разних болести. Људи могу да се заразе угризом, огреботином, или контактом са слином, мокраћом или изметом зараженог пса. Тако се преносе различита паразитарна обољења. А забиљежен је и случај дијабетеса који је настао изазван стресом због напада пса. Међутим највећи проблем представља бјеснило које, уколико се не открије на вријеме, доводи до леталног исхода. 
Посјетили смо надлежне установе и као и обично многа врата су нам остала затворена (комунална полиција, азил за псе). Ми сматрамо да би добар корак у рјешавању овог проблема било отварање већег азила у близини града. Штавише, како смо сазнали у хигијеничарској служби града Бањалука, пројекат за овај азил постоји. Али, већ 11 година по том питању ништа није учињено. Према информацијама које смо добили новац за изградњу новог азила износи 2 милиона конвертибилних марака.  
 

Чланак написала Јована Тодоровић, ученица III5

15 Apr 2015 Objavio/la Marina Kuburic, prof.
Aktivnosti / JU Medicinska škola Banja Luka

У четвртак 2.4.2015. године ученици III5 (фармацеутски техничари) били су у посјети Фармацеутском факултету у Бањој Луци. У складу са часовима фармацеутске технологије (методе стерилизације) ученици су на факултету упознати са радом ламинарне коморе, тј. са израдом љековитих препарата под асептичним условима.  Укратко, о ономе што су сазнали… 

Иако није прави поступак стерилизације, асептични поступак се често користи у припремању стерилних љековитих препарата, а који су термолабилни те не могу да поднесу високе температуре које су прописане другим методама 

стерилизације. Овакви препарати се израђују од стерилних полазних супстанци (стерилисане претходно неком од метода стерилизације) и пуне у стерилну амбалажу, а израђују се у коморама са ламинарним протоком ваздуха.  У ламинарним коморама кретање ваздуха је слојевито, без турбуленције. Ваздух који улази у радни простор пролази кроз предфилтрациони медијум, а потом кроз филтрациони медијум (НЕРА филтер који се састоји из стаклених влакана и азбеста и наборане пластичне или алуминијске фолије). У комори може бити и UV лампа – додатна мјера безбједности. 
 
Чланак написала Јована Тодоровић, ученица III5

14 Apr 2015 Objavio/la Marina Kuburic, prof.

<< Prethodna stranica ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 Sljedeca stranica>>

Povratak na vrh

Forum! Klik! Wikipedia! Klik!YouTube! Klik!Facebook! Klik!
© COPYRIGHT 2008 ALL RIGHTS RESERVED by MEDICINSKA ŠKOLA BANJA LUKA http://www.medicinska-skola-bl.net