Loading...
НАЈНОВИЈЕ ВИЈЕСТИ
НОВОСТИ

Конгрес УМСТИБ- Континуирана едукација

Објављено: 08.06.2024.

У току је одржавање 6. Међународног конгреса као и 12. Симпозијума УМСТИБ (Удружење медицинских сестара, техничара и бабица Републике Српске). Прва два дана, 6. и 7. јуна су Конгресу присуствовали и наши ученици, предвођени координатором за практичну наставу Николином Милишић. 

Обраћање координатора Николине Милишић тим поводом о значају континуиране едукације за медицинске раднике: 

„Континуирана едукација има кључну улогу у сестринској професији из неколико разлога:

1. Одржавање компетенција: Здравствена њега је динамично поље које се стално мијења и унапређује. Континуирана едукација омогућава медицинским сестрама да остану у току с најновијим научним сазнањима, техникама и технологијама.

2. Побољшање квалитета његе: Редовна обука и усавршавање директно доприносе квалитету његе коју пацијенти примају. Медицинске сестре које су добро информисане и обучене могу пружити бољу и сигурнију његу.

3. Професионални развој: Континуирана едукација помаже медицинским сестрама да развијају своје каријере. Тиме се отварају могућности за напредовање на радном мјесту, преузимање специјализованих улога и учествовање у истраживачким пројектима.

4. Придржавање прописа и стандарда: Многе земље и здравствене институције захтијевају од медицинских сестара да редовно похађају едукативне програме како би задржале своје лиценце и цертификате. Ови програми осигуравају да сестрински кадар ради у складу с актуелним стандардима и процедурама.

5. Повећање самопоуздања: Медицинске сестре које су добро обучене осјећају се сигурније у свом раду, што смањује ризик од грешака и повећава задовољство на радном мјесту.

6. Прилагодјавање промјенама: Континуирана едукација припрема медицинске сестре за брзе промјене у здравственом систему, било да се ради о новим болестима, медицинским кризама или промјенама у здравственим политикама.

7. Тимску сарадњу: Едукација често укључује тимски рад
и размјену искустава с колегама, што побољшава комуникацију и сарадњу унутар медицинског тима.

8. Етика и емпатија: Едукативни програми такођер могу укључивати теме везане за етику, комуникацију и емоционалну интелигенцију, што је кључно за пружање холистичке и емпатичне његе пацијентима.

Континуирана едукација је, дакле, неопходна за одржавање високог стандарда у сестринској професији, осигуравајући да медицинске сестре буду компетентне, информисане и способне пружити најбољу могућу његу пацијентима.

Овом приликом се још једном захваљујем УМСТИБ на пруженој прилици да ученици наше школе учествују на овако значајном конгресу. Хвала Вам.“

СЛИКЕ